Blogafbeelding cloud native.jpg

5x zo achterhaal je of een TMS 100% cloud native is

CLOUD

Zoek jij een nieuw TMS en wil je een future-proof keuze maken? Dan ga je natuurlijk voor de cloud. Maar let op: laat je niet misleiden door ‘wannabe's’. Een TMS kan namelijk cloud lijken, maar dat niet zijn. Terwijl je juist met een 100 procent native cloudoplossing je IT-landschap volledig connected maakt én klaar bent voor de toekomst. Welke vragen jij moet stellen om hier doorheen te prikken? Wij helpen je graag in dit artikel!

Vraag 1: Is het TMS een webapplicatie?

Een belangrijkste eerste vraag om te stellen is, is het TMS een webapplicatie? En we verklappen het vast aan de voorkant: krijg je een heel complex antwoord op deze vraag? Dan is de kans groot dat je hebt te maken met een wannabe. Een TMS in de cloud draait namelijk heel eenvoudig als webapplicatie in je browser.

Heb je meer nodig dan een browser en moet je bijvoorbeeld een plug-in installeren? Of via een cloud desktop- of Citrix-omgeving inloggen op een applicatie die gewoon on premise draait bij je leverancier? Dan haalt het de test niet: dit TMS is niet 100 procent cloud native.

Vraag 2: Hoe is de performance en schaalbaarheid geregeld?

Dat brengt ons gelijk op de tweede vraag. Als je via een cloud desktop-omgeving inlogt bij een on premise-applicatie, ben je in feite alsnog met tien personen op één pc aan het werk. Dit heeft een behoorlijke impact op je performance en het maakt je TMS vaak gigantisch traag. Nét wat je wil voorkomen.

Daarnaast is het bij uitstek niet hoe cloud werkt. Want bij een écht TMS in de cloud heb je geen omkijken naar performance en schaalbaarheid. Jij niet en – als ‘ie het een beetje goed doet – je leverancier ook niet. Een cloudplatform heeft namelijk ‘oneindige’ capaciteit en schaalt automatisch zelf op en af op basis van het aantal requests. Traag TMS? Red flag.

Vraag 3: Hoelang duurt de implementatie?

Een cloudoplossing is dus gebouwd om te schalen. Daarnaast zijn dit soort platforms (TMS of niet) vaak erg intuïtief in het gebruik. In principe kun je dus in een paar uur up-and-running zijn. Accounts en gebruikers zijn zo toegevoegd en je weg vinden in een applicatie is vrij eenvoudig, omdat de workflows zo logisch mogelijk zijn ingericht.

Daarbij komt de adoptie van je nieuwe TMS natuurlijk wél om de hoek kijken. Als de werkwijze in jouw transportbedrijf na twintig jaar ineens verandert, kost het even tijd om alle collega’s mee te krijgen. Maar de gouden regel: moet je maandenlang wachten op de start van een implementatie en worden er allerlei ingewikkelde dingen geïnstalleerd en geïmplementeerd? Dan is de kans groot dat dit geen pure cloudoplossing is.

Vraag 4: Zijn integraties en maatwerk mogelijk?

Tuurlijk zoek je een TMS waarbij alle belangrijke functionaliteiten klaarstaan voor gebruik. Maar je hebt ook je eigen unieke processen en afspraken met klanten, waarvoor koppelingen en integraties nodig zijn. Een cloudoplossing is dankzij API’s vaak goed in staat om te integreren met andere oplossingen en omgevingen. Ook kun je door die flexibiliteit vaak zelf onderdelen toevoegen, al dan niet met no-code, low-code of andere bouwblokken.

Kosten implementaties met bijvoorbeeld klanten, boordcomputers of andere systemen bakken met tijd en geld? Of is het antwoord simpelweg ‘nee, dat kan niet’? Is het toevoegen van maatwerk een absolute no-go, omdat het bijvoorbeeld impact heeft op het onderhoud? Krab jezelf dan nog eens goed achter de oren.

Bij ons OpenTMS zijn integraties inbegrepen en kost het zowel jou als ons zo min mogelijk tijd en geld, dankzij onze open structuur. In dit artikel ontdek je alle voordelen hiervan! >

Vraag 5: Hoe gaan jullie om met onderhoud en updates?

Daar kunnen we kort over zijn: het onderhouden en updaten van een TMS in de cloud ligt volledig bij je leverancier en ‘krijg je er gewoon bij’. Een cloudplatform wordt namelijk constant up-to-date gehouden. En hoewel je hier weinig van hoort te merken, dient je leverancier hier wel volledig transparant over te zijn. Zo weet je zeker waar je aan toe bent en is goede security van je TMS gegarandeerd.

Bonusvraag: is het cloudplatform ook echt van jouw leverancier?

Iedere softwareleverancier heeft natuurlijk de optie om een cloudplatform in te kopen bij een derde partij. Hoewel dit niet direct een recipe for disaster hoeft te zijn, hoor jij dit wél te weten. Het betekent namelijk wel iets. Zo doet die derde partij bijvoorbeeld het onderhoud en doorontwikkelen, in plaats van jouw leverancier.

Als klant heb je hier dan minder invloed op, omdat je geen rechtstreeks contact hebt met de ontwikkelaar. Daarnaast moet je bijvoorbeeld goed uitvragen wat dit betekent voor het beheer van jullie data, als dit ook met een derde partij wordt uitgewisseld.

Conclusie: ga voor een 100% native cloud TMS

Een 100% native cloud TMS is volgens ons de enige goede keuze, als jij een toekomstbestendig en connected IT-landschap wil opbouwen binnen je transportorganisatie of –afdeling. We snappen natuurlijk óók dat het een technische zoektocht is en de waarheid lastig te achterhalen is.

Maar het maken van de juiste keuze is écht belangrijk voor de toekomst van je business. Stel deze vragen dus absoluut en vraag door, totdat het antwoord goed voelt en je zeker van je zaak bent. Succes! En kom je er echt niet uit? Dan kennen wij nog wel een krachtig TMS in de cloud. ;)

Testimonials

Star talk

Ontdek de ervaringen van anderen met Filogic OpenTMS! Deze transportorganisaties gingen je al voor en profiteren van alle mogelijkheden van ons moderne TMS.

“Filogic is een bedrijf waarmee je makkelijk kunt schakelen, via korte lijnen. Direct vanaf het begin hadden we voor 95% een match en het overige deel hebben we samen opgelost. Bij grote partijen merk je dat dit soort dingen vaak lang duren. Bij Filogic is het snel sparren en op korte termijn zaken oplossen. Dit is heel belangrijk voor ons. Het houdt ons in beweging en voorbereid op de toekomst!” 

Jack van der Gugten

Hoek Flowers

 “Binnen twee maanden was Filogic OpenTMS geïmplementeerd. Mijn planners en chauffeurs raakten al snel gewend aan deze nieuwe manier van werken. Na één maand was iedereen overtuigd en enthousiast. Mijn planners geven aan dat ze zich beter kunnen focussen en flink wat tijd besparen. Dus tegen ondernemers die nog twijfelen wil ik zeggen: probeer het gewoon.”

Theo Bos

MSS Transport

“Op ieder moment en vanaf elke plek heb je toegang tot de juiste informatie. Chauffeurs zien direct op wat voor locatie ze welke order moeten leveren. Ik ben blij dat iedereen met Filogic OpenTMS overweg kan en dat we met z’n allen lekker bezig zijn. Uiteindelijk is het belangrijkste dat het transport goed wordt uitgevoerd en onze opdrachtgevers tevreden zijn.”

Myron Bishaie

Van de Lagemaat Transport

“Met Filogic OpenTMS hebben we een helder overzicht van onze planningen. Dit is erg wenselijk, want er wordt steeds vaker gevraagd wanneer een order wordt geleverd. In het digitale vrachtdossier staat ook precies wat per auto is geladen. En de lay-out van de eCMR ziet er altijd hetzelfde uit. Als één geheel, lekker professioneel.”  

Toine Slob

Meever & Meever